You are here:

„Nordzucker“ pradeda 2018–2019 metų gamybą

Laukiamas mažesnis nei vidutinis derlius. Kėdainių fabrike cukraus gamyba bus pradėta rugsėjo 15 d.
30.08.2018|RSS|

Rugsėjo 12 dieną „Nordzucker“ grupė pradeda šių metų gamybą. Fabrikuose gamyba šiemet pradedama vėliau dėl ypatingų sausrų ir galima tikėtis, kad atskiruose regionuose bus nuimtas ypač skirtingo dydžio derlius. „Nordzucker“ apskritai tikisi prastesnio nei vidutinis derliaus. Gamyba turėtų baigtis 2019 metų sausį.

Pirmieji cukriniai runkeliai pagal šių metų gamybą bus pradėti apdoroti jau nuo rugsėjo 12 dienos Chełmżos (Lenkija) ir Trenčianska Teplá (Slovakija) fabrikuose. Ateinančiomis savaitėmis į cukraus gamybą pamažu įsijungs ir kitos grupės šalys. Iki spalio 9 dienos turėtų prasidėti darbai visuose grupės fabrikuose. „Nordzucker“ gamybą pradeda savaite vėliau, reaguodama į ypač sausringą vasarą daugelyje auginimo regionų. Nordstemmene cukraus sirupo gamyba iš cukrinių runkelių jau vyksta nuo rugpjūčio 28 dienos.

Po šiek tiek vėlesnio sodinimo cukriniai runkeliai iš pradžių intensyviai augo palankiame šiltame klimate, taip kompensuodami vėlyvesnį pasodinimą. Nepaisant to, daugelyje vietų per vasarą iškrito ypač mažai kritulių. Ypač nuo sausros nukentėjo Danijos, Švedijos, Lenkijos bei Vokietijos augintojai. Kita vertus, Lietuvoje ir Slovakijoje cukriniai runkeliai dėl gerų sąlygų ir pakankamo lietaus kiekio augo palyginus gerai. Visose kitose šalyse tikimasi labai didelių derliaus skirtumų. Tai ypač apsunkina rezultatų prognozę.

Vykdomosios valdybos pirmininkas Dr. Lars Gorissen patvirtina: „Tikimės prastesnio nei vidutinis derliaus. Ypač sausa vasara sukėlė nemažai problemų žemės ūkiui. Tai ypač gerai iliustruoja javų ir rapsų derliaus rezultatai įvairiuose regionuose. Reaguodami į susidariusią situaciją, gamybą pradedame maždaug savaite vėliau nei įprastai. Vokietijoje, Švedijoje, Danijoje ir Suomijoje taip pat dalį pinigų už cukrinius runkelius išmokėjome augintojams iš anksto, siekdami padidinti jų likvidumą.“

Vertindamas dabartinę situaciją rinkoje, jis tęsia: „Dėl pertekliaus pasaulio rinkoje ir ES stipriai krito cukraus kainos. Jas taip pat mažina ir iškraipyta konkurencija ES bei subsidijos didžiosiose cukraus šalyse-gamintojose. Nepaisant to, cukriniai runkeliai yra ir lieka patraukli kultūra auginimui ir sėjomainai. Ji ne tik leidžia gauti darbinių pajamų net ir sudėtingomis dabartinėmis sąlygomis, bet ir išliks pelninga ateityje.“

„Nordzucker“ šiais metais gerokai išplėtė ekologiškų cukrinių runkelių plotus  Vokietijoje, Danijoje, Švedijoje ir Lietuvoje. Šiais metas Schladeno, Kėdainių ir Nykøbingo fabrikuose iš ekologiškų cukrinių runkelių bus gaminamas ekologiškas cukrinių runkelių cukrus.

Dainius Cibulskis, Fabriko direktorius, AB Nordic Sugar Kėdainiai: "Šie metai bus pirmieji, kai Kėdainių fabrikas gamins ekologišką cukrinių runkelių cukrų. Dar praėjusių metų gamybos metu mes pradėjome ruoštis ekologiško cukraus gamybai – atlikome bandymus imituodami ekologiško cukraus gamybą. Įvykdžius keletą pakeitimų, Kėdainių fabrikas yra pasiruošęs ekologiško cukraus gamybai. Tradicinio cukrinių runkelių cukraus gamyba prasidės po to, kai bus susmulkinti paskutiniai ekologiški cukriniai runkeliai."

Gamyba baigsis sausio mėnesį

Gamybos vadovas Axel Aumüller pabrėžia: „Situacija laukuose mums yra žinoma. Reaguodami į ją, atskirose šalyse pradėsime gamybą labai skirtingu metu. Gamybos pabaiga suplanuota sausio mėnesį.“

Apskritai Aumüller vertina pasiruošimą visų šalių fabrikuose kaip atitinkantį esamą situaciją: „Mes investavome į sandėlių ir logistikos plėtrą, energijos našumą ir klientų aptarnavimą. Mūsų fabrikų našumas ir ateityje išliks svarbus prioritetas. Investuosime ir toliau, lanksčiai reaguodami į situaciją rinkoje.“

Dėl platesnės informacijos pateikimo
Dainius Cibulskis, Fabriko direktorius, AB Nordic Sugar Kėdainiai, tel +370 347 67730
Saulius Mozeris, Žemės ūkio direktorius , AB Nordic Sugar Kėdainiai, tel +370 699 77558

Visų „Nordzucker“ fabrikų 2018-2019 m. gamybos pradžios datas visoms šalims rasite čia:

Salis Fabrikas Gamybos sezono pradžia
Vokietija Clauen Rugsėjo 15 d.
  Klein Wanzleben expected Rugsėjo 18 d.
  Nordstemmen Rugsėjo 19 d.
  Schladen Rugsėjo 18 d. (ekologiški runkeliai)
  Ueltzen Rugsėjo 21 d.
Danija Nakskov Rugsėjo 25 d.
  Nykøbing Spalio 9 d. (ekologiški runkeliai)
Švedija Örtofta Rugsėjo 25 d.
Suomija Säkylä Spalio 4 d.
Lietuva Kėdainiai 15 Rugsėjo 15 d. (ekologiški runkeliai)
Lenkija Chełmża Rugsėjo 12 d.
  Opalenica Rugsėjo 25 d.
Slovakija Trenčianska Teplá Rugsėjo 12 d.
Go back