You are here:

Daugiau nei 100 metų patirtis

Daugiau nei 100 metų „Nordic Sugar“ gamina cukraus ir pašarų gaminius iš natūralių vietoje užaugintų žaliavų savo fabrikuose Šiaurės Europos ir Baltijos šalyse. Gamyba tarptautinėse įmonėse prasidėjo skirtingu laikotarpiu (nuo 1850 m.), XX a. dešimtajame dešimtmetyje buvo sujungta, o nuo 2009 m. įmonė priklauso Vokietijoje įsikūrusiai „Nordzucker“ grupei, kuri yra antra didžiausia cukraus gamintoja Europoje.

Įkuriama „Danish Sugar“

Danų verslininkas C. F. Tietgen įsteigė „Danish Sugar“ 1872 m. Jis įsigijo „Phønix“ cukraus rafinavimo fabriką Kopenhagoje – dabartinę „Nordzucker“ regioninę būstinę. C. F. Tietgen taip pat įsteigė įmonę „Danish Distillers“, kuri 1989 m. susijungė su „Danish Sugar“ ir „A/S Danisco“ į „Danisco A/S“. Tais pačiais metais grupė įsigijo „Andelsselskabet Sukkerfabrikken Nykøbing“ ir tapo vienintele cukraus gamintoja Danijoje.

Ankstyvoji Švedijos cukraus pramonė

1837 m. žinomas agronomas grafas N. A. Barck Malmėje įkūrė pirmąjį Švedijos cukraus fabriką. Tačiau Švedijoje tai dar nebuvo labai palankus metas gaminti cukrų iš runkelių, todėl tik 1854 m., kai Julius Tranchell, kuris dirbo rafinavimo fabrike Landskrūnoje, įkūrė cukrinių runkelių fabriką, cukraus gamyba iš cukrinių runkelių įsibėgėjo. Pirmasis fabrikas Danijoje buvo atidarytas tik beveik po 20 metų. 1907 m. 21 Švedijos žaliavinio cukraus fabrikas ir 10 rafinavimo fabrikų susijungė į „Svenska Sockerfabriks AB“, arba, paprastai šnekant, „Sockerbolaget“. Tuo metu „Sockerbolaget“ buvo didžiausia įmonė Švedijoje. XX a. ketvirtajame dešimtmetyje prie „Sockerbolaget“ prisijungė likę keli nepriklausomi cukraus fabrikai ir pavertė „Sockerbolaget“ Švedijos cukraus pramonės sinonimu. 1992 m. pabaigoje (1993 m. pradžioje) „Nordic Sugar“ įsigijo Švedijos įmonę „Sockerbolaget“.

Pirmieji rafinavimo darbai Suomijoje

Suomija taip pat turi senas cukraus gamybos tradicijas. Turku cukrų rafinavo jau 1758 m. XIX a. buvo įkurti keli cukraus rafinavimo fabrikai, 1918 m. šeši iš jų susijungė į „Finska Socker AB“ („Finnsugar LTD“). Pirmas cukrinių runkelių fabrikas iškilo Salo 1918 m., kiti – XX a. penktajame dešimtmetyje. Cukrinių runkelių fabrikai susijungė su „Finska Socker AB“ 1980 m. 1989 m. „Finska Socker AB“ pakeitė pavadinimą į „Cultor Ltd“, tačiau tebenaudojo pavadinimą„Finnsugar“ reklamuoti ir pardavinėti saldiklius. 1990 m. įmonės saldiklių iš sacharozės gamybos padalinys susijungė su „Lännen Tehtaat Oy“ (šiandien – „Apetit Oyj“). 1999 m. „Finnsugar“ tapo „Nordic Sugar“ dalimi.

Lietuva – nuo importo iki gamybos

Lietuvoje cukriniai runkeliai pradėti auginti XX a. trečiojo dešimtmečio viduryje. Tuo metu jie buvo perdirbami Vokietijoje ir Latvijoje. Pirmasis cukrinių runkelių cukraus fabrikas Lietuvoje buvo pastatytas 1931 m. Marijampolėje, kitu du fabrikai įsiteigti ketvirtajame dešimtmetyje. Cukrinių runkelių auginimas buvo išplėtotas, siekiant patenkinti šalies rinkos poreikius. Sovietmečiu Lietuvos fabrikai importuodavo cukranendrių cukrų ir jį perdirbdavo, kaip nurodyta Sovietų Sąjungos ekonomikos planuose ir tarptautinėse sutartyse su Kuba, nors šalyje buvo galima išauginti pakankamą cukrinių runkelių kiekį. 1998 m. „Nordic Sugar“ įsigijo keturių Lietuvos cukraus fabrikų akcijų.